Správná příprava espressa
Příjemný den všem milovníkům kávy,
espresso patří mezi nejoblíbenější kávové nápoje. Správná příprava espressa je velmi důležitá a dodržování či nedodržování pravidel ovlivňuje výslednou kvalitu a chuť kávy. Proto bych Vás rád provedl správnou přípravou espressa a upozornil na časté chyby, kterých se při přípravě espressa dopouštíme.
Nejprve si řekněme, jaké jsou správné parametry espressa.
- Espresso připravujeme ze 7g – 8g kávy.
- Teplota vody pro extrakci by se měla pohybovat v rozmezí 86 – 92°C dle typu kávy.
- Tlak vody pro extrakci je 9 bar.
- Doba extrakce espressa je 25 – 30 vteřin.
- Množství výsledné extrakce činí 25 – 30ml.
Než začneme s přípravou espressa, je potřeba se ujistit, že máme v násypce mlýnku nasypanou čerstvou kávu, správně nastavený mlýnek a máme nahřátý kávovar včetně pák s kterými budeme pracovat. Dále je důležité mít v páce nasazené správné sítko, které odpovídá gramům kávy z které budeme espresso připravovat.
Páku vložíme do držáku pod mlýnek a necháme ho naplnit mletou kávou. Páka by měla být před vložením pod mlýnek vždy čistá a suchá. Hrubosti mletí a gramům se budeme věnovat v některém z následujících příspěvků.
Dalším krokem je pěchování kávy, ale ještě předtím srovnáme povrch kávy v páce pomocí druhé ruky, nikoli klepáním pěchovače o páku, popřípadě pomocí distributoru na kávu, který si můžete objednat v našem e-shopu.
Pěchovač srovnáme do roviny a rovnoměrně kávu upěchujeme. Není nutné tlačit na pěchovač vší silou, ale pouze rozumně, v rozmezí 15-20kg, přičemž bychom páku měli mít vždy opřenou o pěchovací podložku. Tu si můžete spolu s pěchovačem také objednat v našem e-shopu. Sítko páky poté otřeme a zbavíme tak zbytků namleté kávy.
Krátkou sekvencí 2-3 vteřin, propláchneme sprchu kávovaru. Pokud tak neučiníte, zbytky kávy z předchozí extrakce které zůstaly na sprše hlavy kávovaru, nám negativně ovlivní chuť připravované kávy.
Nyní můžeme páku vložit do hlavy kávovaru a spustit extrakci. Extrakci bychom měli spustit bezprostředně po vložení páky, abychom namletou kávu zbytečně dlouhodobě nevystavovali vysoké teplotě.
Během extrakce by káva měla téct rovnoměrně dle parametrů espressa.
Připravené espresso by mělo mít příjemnou vůni, elastickou krému a oříškovou barvu. Aby jste si espresso vychutnali co nejlépe, vždy ho pečlivě promíchejte, aby došlo k propojení všech vůní a chutí :)